Linneskåp

Linum Usitatissimum

Lin, Linum Usitatissimum, Carl von Linnés namn på denna växt. Kan översättas med ”det mycket användbara”. Ett passande namn!

Växbo, Hälsingland

Linfält i blom - Växbo, Hälsingland

Det är lätt att bli fascinerad av linet, dess egenskaper och betydelse. Jag är det! En växt som passerat stadiet från en inte så glamorös nyttoväxt till en i våra dagar mer ”lyxvara”. Lin av hög kvalitet har fantastiska egenskaper och produkter av linne är i mina ögon otroligt vackra, en lyster och glans som bara ökar ju mer de används. Bara en sån sak! Använd, tvätta, mangla och använd igen så blir det vackrare. En handuk i linne absorberar vatten mycket bättre än bomullsvarianten, den torkar dig snabbare och den torkar själv snabbare sedan. Det är en skön känsla att ta en linnehandduk i handen, särskilt en med några år på nacken och en historia i bagaget. Varför betrakta dem som lyxvaror? Fram med dem, låt linet få plats i vardagen – vardagslyx helt enkelt! Produkter i lin mår bäst av att användas och inte lagras i skåp och gömmor.

Lin eller spånadslin är en ettårig ört och en av våra äldsta kulturväxter. Troligen har linhanteringen sitt ursprung i det gamla Egypten. Här i Skandinavien började man odla och använda lin under bronsåldern. Mot slutet av medeltiden blev husbehovsodlingen allt vanligare. Lin har även varit ett betalningsmedel av skatt och tionde och har spelat en stor roll för den inhemska ekonomin i stora delar av Sverige. Linet och dess inkomster har också bidragit till de stora husen, träslotten, i Hälsingland. Tiden går och saker förändras. Linodling och beredning var slitsamt. Man började importera lin från de baltiska staterna, linodlingen i Sverige avtog. Den fabrikstillverkade bomullen gjorde sitt intåg vid slutet av 1800-talet och då upphörde den svenska linodlingen i princip helt och hållet. Svårt att hålla med om idag då fabrikstillverkad bomull är var mans egendom och inte känns så superlyxigt.

Tillverkning av lingarn, Växbolin

Tillverkning av lingarn, Växbolin

Linproduktion
Allra bäst växer linet hos oss i Sverige i det fuktiga kustklimatet, exempelvis längs norrlandskusten. När linet sås sätts fröna tätt. Man vill att plantorna ska växa tätt ihop för att förhindra att de grenar ut sig. Linplantan ska istället sträva uppåt och bli så lång som möjligt. Enligt gammal folktro skulle man så linet på dagar med långa, flerstaviga namn. Bra namnsdagar var Vilhelmina, Karolina eller på Nikodemusdagen.

I juli månad kan man se de blå linblommorna täcka fälten. Dessa intensivt blå fält är otroligt vackra ! Linet skördas sedan i augusti då det börjar gulna och frökapslarna övergår i brunt. Skördas linet tidigare exvis för att undvika frost blir skörden mindre än för fullmoget lin och fröna kan inte tillvaratas. Tågan blir däremot mycket fin, glansig med en grönaktig färgton (färgen försvinner vid tvätt och blekning). Linet skördas genom ryckning, där hela roten rycks upp, för att inget av lintågan ska gå förlorat. Det buntas sedan med rötterna åt samma håll och torkas i små knippen, staplat eller hängda på något luftigt sätt.

Efter torkning repas linet dvs frökapslarna frånskiljs. Därefter rötas det genom att sänka ned linknippena i sakta rinnande vatten – vattenrötning eller landrötning då linet bredes ut på en vall, stubbåker eller äng. I båda fallen krävs att processen avbryts i tid så att linet inte blir överrötat. Att avgöra när linet är färdigrötat kräver skicklighet och erfarenhet, ett överrötat lin blir svagt och dåligt. Efter rötningen torkas linet igen och det är efter detta steg möjligt att förvara linet under många år.

Det är den del av linstjälken som kallas tåga man vill frigöra och behålla. För att frigöra tågorna från veddelarna bråkas linet, vilket betyder att linet bearbetas mekaniskt. Genom skäktningen frigörs sedan de sista skävorna och i häcklingen avskiljs sedan de korta fibrerna så att endast de långa glänsande lintågorna finns kvar. Häcklingen görs i tre steg grov-, mellan- och finhäckling. De grova fibrerna som frånskiljs kan användas till rep och liknande. Efter denna behandling har man nu kvar en lintott, mjukt och glänsande lin (som fint hår), färdigt att spinnas. Väderlek och jordmån påverkar linets slutliga färg och glans.

Vävning av linnetyg, Växbolin

Vävning av linnetyg, Växbolin

 

 

 

 

Annonser
TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: