Linneskåp

Lavendula Angustifolia

Lavendel denna vackra växt och blomma är starkt förknippat med väldoft men används också för dess rogivande och läkande effekt. Lavendelpåsar har lagts i linneskåpen i århundraden för att det ska dofta gott men den sägs också hålla borta mal och insekter. Lavendelblomman kan också användas i matlagning och bak. Ett ljuvligt lavendelsocker att smaksätta den mjuka kakan med till exempel eller spara sommardoften till vintern med ett lavendelpotpurri. Prova att lägga bitar av de torra stammarna på brasan för en härlig väldoft.

Potpurri är sprunget ur franskan: pot = kruka och pourri = rutten, så en slags väldoftens pyttipanna kan man kanske säga (även om namnet kan tyckas lite motsägelsefullt). Enklast att göra är torra potpurrier och att utgå från helt torra växter. Växter kan också torkas genom att varva dem med vanligt salt (som suger upp fukten) i en burk med tättslutande lock. Låt det hela stå i minst sex veckor, öppna burken då och då under processen. Ett tips är att skörda växter, skott och blommor efter säsong och vartefter fylla på burken. Blanda för doft och öga av torkade blommor, blad, frukter och dekorationer – det färdiga potpurriet kan sedan läggas i en skål eller i en doftpåse.

I ditt potpurri kan du använda blommor och kronblad som doftar gott eller ger fin färg (eller både och). Lavendel och kryddväxter av olika slag som myntor, salvia, rosmarin, timjan, citrontimjan och citronmeliss. Blå isop, blåklint, ringblommor av olika färger och smörblomma ger fin färg. Rosenblad och hela små rosknoppar från doftande rosor.
Barr från cypress, en och tall, kottar från gran och tall ger en helt annan karaktär. Det går också bra att blanda med ved och bark som björk, sandelträ och kanel. Vill man kan några droppar eterisk olja eller bitar av citrusskal.

Blanda och experimentera fram dina egna favoriter!

En bok som inspirerat mig mycket är Annas örtagård av Anna Bergenström. 

 

Annonser
TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: