Linneskåp

mars 4, 2009

Bolsterrand

Filed under: inspiration,linne — charlotte @ 11:34 f m
Tags: , , ,

Bolsterrand används ofta på textilier. En randning med breda och smala ränder i olika stora repetitioner (eller upprepningar). Det finns egentligen ingen typisk bolsterrand utan de kan se ut på en mängd olika sätt. En slags pyttipanna på ränder och färger. Det var väl förmodligen så den uppstod. Att väverskan eller vävaren tog det huset hade att tillgå av garn och färger och satte sitt och traktens speciella signum på väven.
Jag gillar bolsterranden hur som helst, att den går att variera i det oändliga, att den har en historia och inte minst att det blir så vackert.

Kuriosa kring bolsterväv och bolsterrand:
Det tyg som vävdes till madrasser, dynor och kuddar var ofta i lin med ränder i blått och vitt eller brungråtoner från oblekt lingarn. Ränderna komponerades utifrån vad huset hade att tillgå i garn och färger och tyget vävdes riktigt tätt med stor kraft vid vävstolen. Bolstrets randning har med tiden vandrat vidare till andra textilier men kallas ändå fortfarande för just bolsterrand. Ett bra bolster betingade ett högt värde, i bästa fall mer än värdet av en ko.

bilder svenskainredningsbolaget.se

bilder svenskainredningsbolaget.se

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: